SALEP NEDİR? |
|
Yabani orkidelerin köklerinde yumru yapanına Salep denir. Aslında orchidaceae (orkide) ailesinin birçok türünün toprakaltı yumrularından elde edilen bir baharattır. Dondurma yapımının temel hammaddesidir. Orkide familyasından tel köklü, otsu bir bitkidir. Doğada kendiliğinden yetişir. Dağlarda ormanlık ve çayırlık alanlarda yetişir.Toprağın bir karış kadar altında, kazılarak toplanır. Kökünde iki adet yumru vardır. Bunun bir tanesi salep diğeri ise ebe (fos) saleptir. Bunlardan sadece bir tanesi toplanır. Diğeri (genelde eski fos olanı) bir dahaki seneye ürün vermesi için toprağa gömülür.
Çiçekleri salkım ya da basak biçimindedir kırmızı, eflatun, mor, sarı ve yeşil çiçekleri vardır. Salep çiçeğinin boyu 30-40 cm olur bazılarında ise çiçek açmaz. Ülkemizde birçok çeşidi bulunan salep bitkisi yüzyıllardır toplanıp insanlığa şifa olarak hizmet vermektedir. Toplanan salep yumruları suda yıkanıp kaynatılıp kurutularak çekirdek salep haline getirilir. Kullanım için öğütülüp toz haline gelmesi gerekir. Salep içecek olarak sütte kaynatılarak yapılır ve dondurma yapımında da kullanılır. Salep Protein, Karbonhidrat ve Kalsiyum, nişasta, şeker, misülaj ve azotlu maddeler içerir. Afrodizyak etkisi de bulunur.Bunlardan başka Cumarin adlı aktif bir madde vardır. Güzel kokusunun sebebi bu aktif maddedir.
Üç çeşidi bulunur:
1) Büyük salep otu (Orchis militaris)
2) Orta salep otu (Orchis mascula)
3) Küçük salep otu (Orchis morio) |
FAYDALARI: |
|
Salep insan sağlığı için şifalı bitkilerdendir.
1) Kadın ve erkekte cinsel gücü arttırır.
2) Bağırsak nezlesini önler. B ağırsakları çalıştırır.
3) Mide ve bağırsak rahatsızlıklarına faydalıdır.
4) İshali önler.
5) İştahsızlığı giderir.
6) Öksürüğü keser.
7) Bronşit tedavisinde destek olarak kullanılır.
8) Balgam söktürücüdür.
9) Göğsü yumuşatır.
10) Vereme faydalıdır.
11) Kabızlığı önler.
12) Kadınlarda aybaşı düzensizliklerini önler.
13) Vücudun ısınmasını sağlar.
14)B ağışıklık sistemini güçlendirir.
15) Zihnin çalışma gücünü arttırır.
16)Kalbi kuvvetlendirir.
17)Bağırsak solucanlarının düşürülmesine yardımcı olur.
18)Basur hastalığının tedavisinde destek olarak tedavi amaçlı kullanılır.
19)Bağırsak kurtlarının düşürülmesine yardımcı olur.
20)Vücut sıcaklığını dengeler. |
|
AfiyetleEvde salep yapmak isteyenler için:
MALZEMELER:
-1 kg süt
-100 gr şeker
3- çay kaşığı SALEP
Hazırlanışı:
Salep ile şeker kuru bir kapta karıştırılır. Süt kaynatıldıktan sonra kısık ateşte pişmeye bırakılır. Salep ile şeker karışımı kısık ateşte kaynayan süte yavaş yavaş dökülerek karıştırılır. Salebi karıştırdığımız süt koyulaşıncaya kadar karıştırmaya devam edilir. Süt koyulaşınca içime hazır hale gelir. İsteğe bağlı üzerine tarçın konulabilir. içilir. |
GÜNLÜK KULLANIM ŞEKİLLERİ:
1- SALEP İÇECEĞİ OLARAK
Süt ve Şekerle birlikte kaynatıldıktan sonra üzerine tarçın ekilerek içilir. Mide ve bağırsakları teskin eder. Bilhassa mide ve onikiparmak bağırsağı ülseri olanlara bol bol salep içmeleri tavsiye edilir.
2- SALEP ÇAYI OLARAK
1 yemek kaşığı ince kıyılmış salep otu kökü çay gibi demlenerek balla tatlandırılıp içilir. Cinsi kudreti artırmak için bu çaydan öğleden evvel ve öğleden sonra 1 çay bardağı içmek gerekir.
3- SALEP ŞERBETİ OLARAK
100 gram salep otu kökü (toz halinde), 200 gram pudra Şekeri.
1 litre soğuk suyun içinde 1 saat bekletilir. Sonra iyice silkelenerek çalkalanır. Üzerine 2 litre sıcak su ilâve edildikten sonra hafif ateşte 1 saat kaynatılır. Soğutulur. Beyaz salep Şerbeti hazırdır.
Bu Şerbetten küçük çocuklara saat başı 1 kahve kaşığı verilmelidir.
Salep Şerbeti çocuklarda ishali ve bağırsak nezlesini önler. Bu Şerbetten bacakları eğri (Raşitik) çocuklara devamlı verilmelidir. Hiçbir yan tesiri yoktur.
|
|
|